KUD PREPOROD

Dječji folklorni ansambl KUD-a Preporod na gostovanju u Subotici 30.6-2.7. 2017.

Dječji folklorni ansambl KUD-a Preporod predstavio je naš kraj i cijelu Hrvatsku  na manifestaciji „Djeca u Dužijanci” u Subotici. Manifestacija se ove godine održavala po deseti jubilarni put u periodu od 01.07 – 02.07.2017. godine. U okviru manifestacije prvog su dana održane dječje igre zabavno-edukacijskog karaktera na temu upoznavanja sa običajem Dužijance. Djeca koja nisu sudjelovala u natjecanju sudjelovala su u slamarskoj i likovnoj radionici. Koncert dječjih skupina bio je 1.7. u popodnevnim satima na kojem su nastupili: domaćini manifestacije – HKC „Bunjevačko kolo“, KUD“Bratstvo“, KUD „Mladost“,“Nepkor“ iz Subotice,  HKPD“Matija Gubec“ iz Tavankuta te KUD Preporod Dugo Selo, kao jedini predstavnici iz Hrvatske. Za nagradu svim sudionicima, domaćini su pripremili koncert Dušana Svilara gdje su se svi lijepo zabavili.

Središnji dio manifestacije „Djeca u Dužijanci“ održan je u nedjelju, 2. srpnja. Djeca su odjevena u nošnje u 10 sati svečanom sv. misom zahvalila Bogu za ovogodišnju žetvu i kruh svagdašnji što je i sami smisao ove manifestacije. Sv. Misu je predvodio mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik u zajedništvu s mons. Andrijom Anišićem, predsjednikom Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” i vlč. Lazarom Novakovićem. Poslije mise bila je procesija s Presvetim oltarskim Sakramentom a poslije svečanog euharistijskog blagoslova u parku pred Katedralom djeca su zaplesala kolo.

Isti dan, 2.7., Dječji folklorni ansambl KUD-a Preporod sudjelovao je na 22. Festivalu dječjeg stvaralaštva u Tavankutu. KUD Preporod predstavio se pjesmama i plesovima Zagrebačkog i Sesvetskog prigorja te tamburaškim intermezzom Valpova. Na Festivalu su sudjelovali brojna Društva iz Tvankuta te KUD „Uljanik“ iz Pule.

Preporodaši su na put krenuli 30.6. te su se uputili u Novi Sad gdje su imali prilike vidjeti Petrovaradin, nekadašnji utvrđeni grad uz rijeku Dunav. Uz muzejskog vodiča upoznali smo skrivene dijelove tvrđave te saznali što se događalo unutar zidina kroz povijest. Nešto kasnije, prošetali smo samim gradom te se susreli s mnogim znamenitostima Novog Sada. Kao pravi turisti, počastili smo se sladoledom te uputili prema Subotici. Domaćini su nas ljubazno dočekali, smjestili te uputili na obilazak Subotice. Imali smo priliku vidjeti različite stilove gradnje od kojih nam se najviše dojmila Gradska kuća (vijećnica) građena u stilu mađarske secesije. Uz to, posjetili smo i Vinariju Zvonko Bogdan koja se nalazi nedaleko od Subotice, na istočnoj obali jezera Palić. Oni malo stariji imali su prilike kušati vrhunska vina, dok je podmladak uživao u ljepotama interijera i eksterijera Vinarije.

 

Bilo je ovo jedno prekrasno putovanje na kojem smo imali prilike naučiti i vidjeti mnogo toga. Sklopili smo mnoga poznanstva i prijateljstva te dostojno predstavili svoj kraj i svoju Domovinu. Pohvale su stizale sa svih strana, što od organizatora, što od gledatelja, na što smo izuzetno ponosni.