KUD PREPOROD

Kratak osvrt na zadnjih mjesec dana u KUD-u Preporod

Što se sve odvijalo u KUD-u Preporod u posljednjih mjesec dana…uhh mnogo mnogo toga.  Krenut ćemo od “najfriškijih” vijesti :)

11.11.2017. SMOTRA NARODNOG STVARALAŠTVA
U subotu 11.11. u 18:00 sati održana je smotra narodnog stvaralaštva na kojoj su nastupili najbolji amaterski ansambli i KUD-ovi s našeg područja i to redom: ZFA Dr. Ivana Ivančana, FA Turopolje, SKUD Ivan Goran Kovačić, FA Koprivnica i KUD Preporod.
Imali smo prilike vidjeti i čuti bogatstvo Lijepe naše pretočeno u pjesmu i ples.

 

 

11. 11. 2017. NASTUP DJEČJIH SEKCIJA NA MARTINJU
Taj isti dan, u subotu, ali nešto ranije, u 10:30 održao se nastup dječjih sekcija KUD-a Preporod. Ukupno je nastupilo 7 sekcija u dobi od 3 do 15 godina. Predstavili su se pjesmama, plesovima i dječjim igrama Baranje, Međimurja, Podravine, Sesvetskog Prigorja, Valpova ali i mnogih drugih.

11.11. 2017. KUD PREPOROD dobitnik je priznanja Grada Dugog Sela povodom 110. godina rada i postojanja

http://www.dugoselska-kronika.hr/index.php/dugo-selo/5540-svecanom-sjednicom-grad-dugo-selo-proslavio-20-godisnjicu-i-blagdan-svog-zastitnika-sv-martina

dangrad0

10. 11. 2017. NATUP FA KUD-a Preporod Dugo Selo povodom obreda krštenja mošta u vino

U petak, 10.11. KUD Preporod je izvedbom plesovima Zagorja i prigodnim pjesmama uveličao manifestaciju Martinja u Dugom Selu na kojoj je sudjelovao i Vid Balog.
Bilo je veselo. Pogledajte ako ste propustili.

4. i 5. 11. 2017. KUD Preporod Dugo Selo bio je domaćin 24. SUSRETA HRVATSKIH TAMBURAŠKIH ORKESTARA I SASTAVA -> KUD PREPOROD osvojio je 1. nagradu u kategoriji folklornih sastava

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela, KUD-a „Preporod“ i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 4. i 5. studenoga 2017. održan je 24. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.
Na 24. Susretu nastupilo je preko 350 najboljih hrvatskih tamburaša, članova 10 najboljih tamburaških orkestara iz Zagreba, Samobora, Zlatar Bistrice, Marije Bistrice, Male Subotice, Varaždina, Čakovca, Novog Čiča i Siska i 8 najboljih tamburaških sastava iz Belice, Dugog Sela, Zasadbrega, Velike Horvatske, Cirkvene, Trnovca, Grede Sunjske i Trnjana za što im su dodijeljena Priznanja Hrvatskog sabora kulture. Kao gost Susreta nastupilo je Glazbeno društvo „Tamburjaši“, Vipava iz Slovenije.
Stručno povjerenstvo 24. Susreta u sastavu: Ivan Potočnik (predsjednik), Kruno Gabaj i Igor Kudeljnjak dodijelilo je sljedeće nagrade Hrvatskog sabora kulture:
– u kategoriji koncertnih orkestara:

Prvu nagradu Starijem Tamburaškom orkestru Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ iz Samobora
Drugu nagradu Tamburaškom orkestru Centra tradicijske kulture Varaždin te
Treću nagradu Županijskom tamburaškom orkestru „Stjepan Bujan Stipić“ Čakovec
Nagradu za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskog sabora kulture osvojio je Tamburaški orkestar KUU-a „Zvon“, župne zajednice Mala Subotica za izvedbu skladbe „Pri Muri“ autora Marijana Sivoša, a pod ravnanjem Valentina Škvorca;

U kategoriji folklornih orkestara:
Prvu nagradu Tamburaškom orkestru Centra tradicijske kulture Varaždin
Drugu nagradu Folklornom ansamblu „Ivan Goran Kovačić“ Sisak
Treću nagradu Folklornom orkestru KUD-a „Čiče“ Novo Čiče
– u kategoriji koncertnih sastava:
1. Nagradu Tamburaškom sastavu KUD-a „Belica“
– u kategoriji folklornih sastava:
1. Nagradu Tamburaškom sastavu KUD-a „Preporod“ Dugo Selo
dvije 2. Nagrade i to Tamburaškom sastavu KUD-a „Zasadbreg“ i Tamburaškom orkestru KUD-a „Mak“ Trnovec
3. Nagradu Tamburaškom sastavu KUD-a „Stari graničar“, Cirkvena.
Predstavnik Hrvatskog društva skladatelja Ivan Potočnik dodijelio je Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja Tamburaškom orkestru Centra tradicijske kulture Varaždin za izvedbu skladbe „Capriccio“ skladatelja Adalberta Markovića, a pod umjetničkim ravnanjem Tibora Büna.
Prema odluci Stručnog povjerenstva, ekskluzivni sponzor Glazbalarski obrt Mario Žmegač
dodijelio je tamburu brač Starijem Tamburaškom orkestru Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ iz Samobora, tamburu prim Tamburaškom sastavu KUD-a „Preporod“, Dugo Selo, a koji će ujedno i sudjelovati kao najuspješniji predstavnici 24. Susreta na Razglednici 7 kulturno-umjetničkog amaterizma RH.
Potporu 24. Susretu osiguralo je Ministarstvo kulture RH, pokroviteljstvo Zagrebačka županija,supokroviteljstvo Turistička zajednica Grada Dugog Sela. Medijski pratitelji bili su HRT – Hrvatski radio, Radio Martin i Dugoselska kronika.

tamburaški sastav kud-A preporod

 

14. 10. 2017. KUD Preporod predstavnik Zagrebačke županije na Državnim susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Čakovcu 

KUD Preporod sudjelovao je na Državnoj smotri koreografiranog folklora s koreografijom Stjepana Perka  “Kolo igra i kolo se njiše”, pjesme i plesovi Baranje, Mađarska te koreografijom “Pjesme i plesovi Posavine” koreografa Ivice i Branka Ivankovića, Ajše Ruždije i Vlade Salopeka.

Na susretima je osvojio 1. NAGRADU HRVATSKOG SABORA KULTURE pod prosudbom stručnog žirija: dr.sc. Iva Niemčić, Josip Forjan, prof. i Petar Varga prof.