KUD PREPOROD

Zlatko Fundelić 1949-2018. OPROŠTAJNI GOVOR

zlatkoPoštovana obitelji, prijatelji, znanci, Preporodaši!

Okupljeni ovdje, s tugom u srcu ispraćamo još jednog dobrog i dragog nam čovjeka, odajući mu počast i iskazujući zahvalnost za sve lijepe i drage trenutke koje smo s njim proživjeli a koje ovih dana prebiremo u svojim mislima ne vjerujući još uvijek da nas je tako iznenada, tiho i prerano napustio naš dragi Zlatko.

Gospodin Zlatko Fundelić, sin Franje i Barice, brat Marice, svoj život proživio je u Dugom Selu, vrijedno radeći u Poljoprivrednoj apoteci Agrariacoop, najprije u Dugom Selu, a zatim sve do mirovine u Zagrebu.

Ljubav prema folkloru, pjesmi i plesu već u mladosti neraskidivo ga je vezala uz Kulturno umjetničko društvo PREPOROD, čiji je član bio od 1974. godine.

Nama Preporodašima posebno je teško prihvatiti da našeg dragog Zlateka, kako smo ga od dragosti zvali, više nema među nama. Jer, u posljednjih preko 40 godina gotovo da i nema Preporodaša koji nije zaplesao i zapjevao u nekoj koreografiji uz Zlatka. I Dugoselci znaju da je naš Zlatek bio najdugovječniji aktivni Preporodov plesač.

I svakom Preporodovom članu, posebno članovima sekcije veterana KUD-a Preporod, a također i meni kao predsjedniku Društva sada još više znači, sada još više vrijedi i čini nas ponosnijim Zahvalnica Kulturno umjetničkog društva PREPOROD, čestitka njegovih veterana, a osobito Dijamantna diploma Hrvatskog sabora kulture za preko 40 godina aktivnog plesačko-pjevačkog staža, koje smo u siječnju ove godine, povodom obilježavanja 110. godišnjice postojanja i rada našeg Kulturno umjetničkog društva, uručili gospodinu Zlatku Fundeliću!Sjećam se kako je tom prilikom bio dirnut i sretan a svi mi oko njega ispunjeni ponosom!

Samozatajan, smiren, blaga pogleda i s osmijehom na licu, uvijek spreman pomoći, pokazati korak, prišapnuti, ali i podijeliti radost, smijeh i šalu, takav je bio gospodin Zlatko. I takvoga ga pamti svaki Preporodaš!

Ali vjerujem i svaki prijatelj, susjed, znanac s kojim se susretao u svakodnevnom životu.

Među vama ovdje okupljenima puno vas je koji ste ljepotu i bogatstvo hrvatskog folklora pronosili pjesmom i plesom zajedno s gospodinom Zlatkom, na domaćim pozornicama i na turnejama u Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Norveškoj, Francuskoj, Bosni i Hercegovini…

I s mlađim generacijama Preporodaša naš Zlatek uvijek je rado nastupao i družio se i na turnejama, u raznim prigodama i na raznim manifestacijama u našem gradu i diljem Lijepe naše. Bio nam je ugodno društvo, primjer dobrote i dragosti.

U Preporodu i uz Preporod gospodin Zlatko lijepe trenutke života dijelio je s voljenom Macom. Ljubav i sklad u njihovom domu često je izazivala divljenje okupljenog društva koje su s veseljem i otvorena srca ugošćivali.

Od svakog dobrog i plemenitog čovjeka uvijek nam se tužno i teško rastati. Posebno je težak rastanak od dragih nam ljudi s kojima smo dijelili radost i vedrinu nota, sve zgode i nezgode naših zajedničkih druženja i koji je svakodnevno bio dio naših života sve do posljednjeg daha, sve do posljednjeg koraka.

Svatko od vas u svom srcu, u svom sjećanju neka nosi vječnost postojanja lijepih trenutaka provedenih s dragim nam Zlatkom. Neka nam dobrota i blagost ovog čovjeka bude primjer i vodilja lijepog i plemenitog življenja.

Obitelji poštovanog gospodina Zlatka Fundelića izražavam iskrenu sućut u ime članica i članova Kulturno umjetničkog društva PREPOROD i u svoje osobno ime.

Neka Vam poštovanje i divljenje koje iskazujemo prema milom pokojniku u ovom bolnom trenutku, pruži utjehu i bude na ponos vašoj obitelji.

Ne mogu drugačije nego od Zlateka se oprostiti uz riječ koju sam od njega puno puta čuo : FALA

Za vsaku dobru reč, Kaj reći si nam znal, Za vsaki pogled tvoj, Za vsaki smeh tvoj, fala! Tak malo dobrega V živlenju tu se najde, I če je sunce čas, Za oblak taki zajde. A ti si v srce nam Tak puno sunca dal’. Kaj moremo neg reć: Od vsega srca Fala!

Dragi Zlatko, ostavili ste trag u beskraju…vječna Vam hvala i slava za svaku toplu riječ i svako vrijedno djelo.

Počivao u miru Božjem!

Govor sastavila:  Dunja Belaić Goleš

Govor pročitao: Mario Mlinarek, 23.08.2018.