KUD PREPOROD

Hrvatski uskrsni običaji: Tucanje jaja, ukrašavanje pisanica i paljenje vuzmice

TUCANJE jajima jedan je od najstarijih uskrsnih običaja. Uz tucanje jaja, stari hrvatski običaji su i ukrašavanje pisanica te paljenje “vuzmice”.

U nekim tekstovima se navodi da se “tucanje jajima” spominje još u 14. stoljeću u starom Zagrebu i okolici, no prakticira se gotovo u svim dijelovima Hrvatske. Taj se običaj još naziva i “borba jajima”, jer jedan “borac” izaziva drugog te se oni “tucaju jajima” sve dok nekome ne pukne ljuska. Pobjednik je onaj čija je ljuska najmanje oštećena, a u nekim krajevima se prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina. Za tucanje se koriste i obojana i neobojana jaja.

Bojanje jaja odnosno ukrašavanje pisanica također su jedan od najvažnijih običaja vezanih za Uskrs. Prije industrijskih boja, koristile su se razne tehnike poput bojanja ovojnicom luka, tekućim voskom, ukrašavanje svilom i koncem, heklanje, bojanje ciklom, bazgom ili koprivom i slično. Ukrasi su se razlikovali od sela do sela i svaki je kraj imao neku “svoju” tehniku ukrašavanja, karakterističnu boju ili simbol kojim bi se razlikovali od ostalih. Običaj je bio da se nakon uskrsnog ručka ide po kućama i tuca se jajima te se poklanjaju pisanice.

Izgradnja vuzmice tradicionalan je običaj koji se veže uz Uskrs u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U izgradnji sudjeluju čitava sela, ulice, mladi i stari. Vuzmica ili Uskršnji krijes simbolizira paljenje svega zlog i lošeg kako bi vjernici pročišćeni dočekali uskrslog Krista.

Povezana slika