KUD PREPOROD

Nagrade i priznanja

Članovi KUD-a dobili su mnogobrojna priznanja i nagrade u zemlji i inozemstvu , a neka od najznačajnijih su Povelja Predsjednika Republike Hrvatske za promociju i očuvanje hrvatske kulturne baštine povodom 90-te obljetnice društva, te „Plaketu“ Zagrebačke 02županije i Hrvatskog sabora kulture za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu, Nagrada Grada Dugog Sela povodom 100-te obljetnice, te mnogobrojne zahvalnice i priznanja kojima smo ukrasili zidove naših prostorija. U 2010. godini kao pobjednici smotre koreografiranog folklora Zagrebačke županije, predstavljali smo županiju na Državnim susretima folklora u Čakovcu, gdje smo od strane žirija proglašeni jednim od najbolja tri Društva smotre. Redoviti smo predstavnici dugoselskog kraja na županijskoj smotri koreografiranog folklora Zagrebačke županije. Stručni žiri sa Županijske smotre ocijenio je visokom ocjenom rad folklorne sekcije i tamburaškog orkestra svrstajući nas među dva najkvalitetinja Društva Zagrebačke županije nizom godina. Na II. Županijskoj smotri tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije stručno povjerenstvo izabralo je tamburaški sastav KUD-a « PREPOROD » za najbolji sastav smotre, a iste te godine izabrani smo za najbolji tamburaški sastav na 20. i 22. Susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

Iako je površinom Dugo Selo jedan od manjih gradova u Hrvatskoj, ima vrlo bogatu očuvanu kulturnu baštinu. Uz brojne materijalne ostatke koji svjedoče o vinogradkontinuiranoj prisutnosti čovjeka na ovim prostorima, očuvan je i veliki dio nematerijalne baštine, posebne po tome što je Dugo Selo i Hrvatska mjesto živih ostataka pradavnih običaja i vjerovanja, te njihovih transformiranih i ponovno oživljenih oblika. Razni običaji i znanja predstavljaju se na brojnim manifestacijama u zemlji i svijetu, a sve se više i implementiraju u suvremeni život. Pravi nositelji tog kulturnog dobra nizom godina su članovi KUD-a „PREPOROD“.

Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta. KUD „PREPOROD“ razvija mehanizme i uspostavlja mjere zaštite kulturne baštine s ciljem osiguranja njene održivosti što podrazumijeva identificiranje, dokumentiranje, istraživanje, održavanje, zaštitu, korištenje kao i promicanje njenih vrijednosti.