KUD PREPOROD

MALA ŠKOLA FOLKLORA / ŠKOLA FOLKLORA / DJEČJI FOLKLORNI ANSAMBL

U maloj školi folklora,školi folklora i dječjem folklornom ansamblu program se bazira na dječjem folklornom stvaralaštvu prenošenjem znanja i iskustva na nove generacije djece kroz kvalitetnu plesno-glazbenu djelatnost. Sekcije obuhvaćaju djecu starosne dobi od 9 do 14 godina. Glavni cilj je stručan pedagoški i umjetnički pristup voditelja u ostvarivanju programa, te

– uskladiti i estetski oblikovati prirodne pokrete tijela; – koordinirati ritmičke, vokalne i plesne potencijale; – oplemeniti duhovnost i emocije; – uvođenje u plesnu kulturu i isticanje njezine važnosti i vrijednosti u odrastanju djece; – stimuliranje samopouzdanja i motivacije;

– nadograditi tjelesnu pripremljenost; – poticanje na individualno i grupno kreativno izražavanje;

– senzibilizirati osjećaj pripadnosti grupi; – razvoj osjećaja poštovanja prema vlastitom tradicijskom naslijeđu.

Djeca su nezamjenjivi dio naše svakodnevice. Djetetu bismo trebali omogućiti nesputani razvoj do odrasle osobe. Folklor omogućuje djetetu da postane aktivni sudionik procesa koji najčešće nazivamo „s koljena na koljeno“.

Hoće li njihove današnje igre jednom postati dio folklora? To ovisi hoće li aktivno sudjelovati u tome. Važno je sudjelovati u procesu stvaranja, a tada i rezultati dolaze sami po sebi. Djeca nisu ni profesionalci ni amateri. Oni su samo DJECA. A mi odrasli, njihovi voditelji, pokušavamo im omogućiti što zanimljivije i kreativnije sudjelovanje u tom procesu.

Djeca svojim dolascima na folklor omogućuju da tradicija živi i dalje, da ne postane dio prošlosti, već sadašnjosti i budućnosti.


 


Voditeljica male škole folklora: Matea Tumpa

8948


 

Voditeljica Škole folklora: Kristina Perković

13173178_866837540110783_5439161073621551952_o[1]

Voditelj Dječjeg folklornog ansambla: Stjepan Perko

IMG-20150530-WA0075